A kisfiam legaranyosabb ajándéka

Az ember élete gyökeresen megváltozik, ha gyerekeket vállal. Ezt bárki is szeretné homályosítani vagy árnyalni, nem lehet. Azt gondolom egyébként, ez így is van rendjén. Ahogy az első kis csemete megjelenik a családi életben már ő lesz a legfontosabb. Hátrébb kerülnek az egyéni tervek, a vágyak, a karrier, az utazás, nyaralás vagy bármi, ami addig előkelőbb helyet foglalt. Már csak az lesz a fontos, hogy elegendő minőségi időt töltsünk velük, és mindent, amire csak lehetőségünk nyílik megmutassunk nekik a világból, hogy egyszer majd, felnőttként, a szép gyerekkor, az emlékek és az átadott értékek összességével okos és bölcs emberekké váljanak, akik majd szintén megadják ugyanezt az ő gyerekeiknek. Bennem legalábbis valami ilyesmi fogalmazódik meg, mikor gyereknevelésről gondolkodom. Azt hiszem, talán ott lehet a legnagyobbat hibázni, hogy rájuk ültetjük a vágyainkat, akaratunkat. Amit mi nem tudtunk megtenni, vagy épp nem volt rá tehetségünk, és nekik van, végig akarjuk vinni az életükben. Ez mindig nagy hibának mutatkozik meg az évek múltával.

Természetesen egy gyerek nevelése sosem játék és kacagás. Vannak nehéz pillanatok, például a saját vágyak, igények hátrébb helyezése is nehézségekkel jár sokszor. Ezen nem is kell csodálkozni, azt hiszem teljesen természetes, mégis sajnos nehéz helyzeteket, konfliktusokat tud szülni, és talán az ember ilyenkor úgy érzi, hogy nem a saját életét éli, el is keseredhet. Nem beszélve arról, hogy amikor gyereke hisztizik vagy épp csúnyán viselkedik bármilyen helyzetben, azt érzi hiábavaló a pozitív példamutatás, a világ elragadta a gyereket. A minap én is átmentem ezen. Ma azonban hatalmas meglepetés ért.

A tizenegy éves kisfiam az apja segítségét kérte, hogy póló nyomtatás segítségével csináltasson nekem valami igazán szép és egyedi feliratos pólót, hogy így kérjen bocsánatot a viselkedéséért, és így is biztosítson arról, hogy szeret engem, figyel rám és nem hiábavaló az, amit teszünk értük. Megmondom őszintén, ezt az egyedi feliratos pólót kicsomagolva azonnal szerte szállt minden kétségem és szomorúságom, mert az én kisfiam első igazi ajándéka nem az értékről szólt, hanem a szívéből származott, és ennek kimondhatatlan örültem. És hát természetesen ez a póló azóta a ruhatáram kedvenc darabja.