Az én kis csemetéim ajándéka

Gyerekekkel foglalkozni sosem könnyű. Nagyon sok türelem, megértés szükséges hozzájuk, főleg, ha még kicsik, de azért mindig nagyon világosan és egyértelműen meg kell húznunk a határvonalakat és a követelményeket egyaránt. Másképp ugyanis nem lesz egy működőképes, laza, de tiszteleten alapuló kapcsolat felnőtt és gyerek között, anélkül viszont teljesen lehetetlen bármilyen teljesítmény vagy eredmény elérése. Ebben biztos vagyok.

Közel tíz éve vagyok egy úszóválogatott ifi csapat edzője. Számtalan helyzetben hibáztam a gyerekekkel szemben, még akkor is, ha úgy gondolom érzékem és sok tanulmányom is van ahhoz, hogy minden szépen és sínen menjen velük. Ma már azt gondolom, kellőképp tanultam a régi hibákból, és szépen tudom alakítani a fenyítés bizonyos eszközeivel és a megfelelő motiváció eszközeivel a hozzáállás, lelkesedés vagy épp tanítás céljait.

Nem is olyan rég például, nem csak edzésen, de versenyen is nagyon jól teljesítettek a gyerekek, és nem csak egyéni, de csapat szinten egyaránt. Senkinek nem volt semmilyen kirívó viselkedése, figyeltek és hallgattak is rám, számos gyerek elérte azt a célt, ami ki volt tűzve számára, és nem utolsó sorban nagyon jól fogadták és viselték a kudarcokat is, ami eddig számos viselkedésbeli és lelkesedésbeli problémát is okozott.

Úgy gondoltam, hogy ezért mindenki dicséretet érdemel, de ezt nem elegendő szavak formájában megadni. Szükség van valamire, ami emlékezteti őket erre a napra. Eszembe jutott a törölköző hímzés. Mindenkinek csináltattam is egy névre szóló, egyedi logós törölközőt. Nekem bőven megért ennyit, hogy később, ha netalántán egy verseny nem így sikerül, ne csak szavakkal emlékeztessem rá őket, hogy máshogy is lehet, hanem eszközként csak rámutassak a törölközőre, hogy íme, emlékezzenek csak arra a napra, amikor mindenki egytől egyik képes volt minden követelményt teljesíteni, és ez még nem is jelenti azt, hogy egytől egyig nyerniük kellett volna. Ez volt részemről az én kis gyerkőceim ajándéka, ami eddig azt mondhatom, nagyon jól működik.